Make your own free website on Tripod.com

BEMUTATKOZÓ

 

negyes.gif (113729 bytes)

 

 

A “Szarkaláb” néptáncegyüttes 1995-ben alakult a kolozsvári Apáczai Csere János Líceumban elsősorban az iskola diákjaiból. A későbbiekben kiegészült a többi magyar és magyar tagozatos iskola diákjaival valamint egyetemi hallgatókkal. A jelenlegi csapat 1999 novemberétől dolgozik együtt.

Az együttes próbáit az Apáczai Csere János líceumban tartja, kiszállásait, táborait valamint turnéit és egyéb programjait a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány szervezi és támogatja.

Az együttes vezetője és koreográfusa Pillich Balázs.

A „Szarkaláb” legfőbb célkitűzései közé tartozik megtanulni az erdélyi táncokat és eredeti formában színpadra vinni őket, nem pedig túl koreografálni, táncszínháziasítani. Ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetünk a táncoktatásra, az utánpótlás nevelésére is. Valljuk, hogy népi hagyományainkat elsajátítani nem öncélúan kell, hanem nagyon fontos, hogy a megfelelő fórumokon – hazai és külföldi fellépéseken, fesztiválokon – megmutassuk őket a világnak így hozzájárulva kisebbségi kultúránk elismertetéséhez, tánc- és népzene hagyományaink nemzetközi terjesztéséhez.

SzarkalabPanorama.GIF (104476 bytes)

Együttesünk fennállása óta így több bel- és külföldi fesztiválon, turnén is részt vett.Ugyanakkor a „Szarkaláb” társszervezője az évente megrendezésre kerülő Szent István-napi Néptánctalálkozónak, amelyen 2000 augusztusában már öt külföldi együttes vett részt, így tisztelegve nagy királyunk előtt. Együttesünknek saját zenekara nincs, muzsikált már nekünk ifj. Fodor Sándor és zenekara, Codoba Florin és zenekara, „NettiFodor Sándor, a „Tarisznyás”, a „Palló” illetve a „Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes” zenekara.

Az évek folyamán kapcsolatba kerültünk több külföldi kulturális egyesülettel, melyeknek ugyanazok a célkitűzéseik és elképzeléseik, mint nekünk. Így szorosan együttműködünk a németországi szorb kisebbség kulturális egyesületével, a „Domowiná”-val, a lengyelországi lemk kulturális egyesülettel, a „Kyczerá”-val, az al-dunai székelyek pancsovai „Petőfi Sándor Művelődési Egyesület”-ével, valamint a somorjai „Csemadok”-al és „Csalló” együttesével.

emblema.gif (28638 bytes)

VISSZA A FŐOLDALRA   |   A LAP TETEJÉRE